ΑΛΜΥΡΑ

Το καλύτερο ζυμάρι ever!!!! Πραγματικά αποθεώθηκε!

Το καλύτερο ζυμάρι ever!!!! Πραγματικά αποθεώθηκε!

Συστατικά

  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 3-4 κουταλιές λάδι
  • 3 1/2
  • 4 φλιτζάνια χλιαρό νερό (τρεισήμισι-τέσσερα φλιτζάνια)
  • +έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα

Μέθοδος Εκτέλεσης
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

Loading...
  • Βάζεις σε ένα μπολ 3 1/2 – 4 φλιτζάνια χλιαρό νερό και ρίχνεις μέσα τη ζάχαρη και τα 2 φακελάκια μαγιά.
  • Ανακατεύεις με ένα πιρούνι και αφήνεις το μείγμα στην άκρη, για 5 -10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει κάπως η επιφάνεια του.
  • Σε μια λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ) βάζεις το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύεις και κάνεις στο κέντρο μια λακκούβα.Εκεί ρίχνεις λίγο-λίγο το νερό με την μαγιά,ενώ ανακατεύεις με το χέρι σου είτε με το εξάρτημα <<γάντζος>> του μίξερ που είναι ειδικό για ζύμες .
  • Αν ανακατέψεις με το χέρι, το κάνεις κυκλικές κινήσεις από τα τοιχώματα προς το κέντρο, φέρνοντας δηλαδή το αλεύρι προς το υγρό για να ανακατευθούν. ΠΡΟΣΟΧΗ το μείγμα θα γίνει βαρύ, θα κολλάει εκνευριστικά στα χέρια και θα είναι γεμάτο σβόλους. Αυτό είναι το ζητούμενο!!! Μην παρασυρθείς και ρίξεις αλεύρι γιατί η ζύμη θα γίνει ξερή, στεγνή, καθόλου αφράτη. Συνέχισε να ζυμώνεις το μείγμα, όσο κι αν σε εκνευρίζει, σταδιακά θα το δεις να μεταμορφώνεται!! –
  • Τώρα ρίχνεις το λάδι και συνεχίζεις το ζύμωμα με τις γροθιές σου, έντονα, για 6-8 λεπτά γεμάτα. Αν βέβαια ζυμώσεις στο μίξερ,το αφήνεις να κάνει όλη τη δουλεία, σε μέτρια ταχύτητα, για 4-5 λεπτά.
  • Θα πρέπει να σχηματιστεί ένα ζυμάρι ελαστικό, ίσα που να ξεκολλά από τα χέρια σου και τα τοιχώματα της λεκάνης.
  • Επαναλαμβάνω, μην προσθέσεις άλλο αλεύρι για να πλάθεται καλύτερα!! Μόνο το σχετικά κολλώδες ζυμάρι θα σου δώσει αφράτη και ταυτόχρονα τραγανή πίτσα!!!
  • Αφήνεις το ζυμάρι να <<ξεκουραστεί>>για 5 λεπτά και ξαναζυμώνεις για άλλα 6-7 λεπτά επαναλαμβάνεις ξεκούραση 5 λεπτά και ζύμωμα 6-7 λεπτών,άλλες δύο φορές (σύνολο 4 φορές). Το ζυμάρι με κάθε ζύμωμα γίνεται πιο ελαστικό και μαλακό.Στο τέλος το βάζεις σε μια λαδωμένη λεκάνη και το αφήνεις να ησυχάσει για 30 λεπτά, σκεπασμένο, μέχρι να φουσκώσει καλά.
  • Μεταφέρεις το ζυμάρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και το κόβεις σε 4 – 6 μέρη. Τα πλάθεις σε μπάλες και τα βάζεις το καθένα σε ένα μεγαλούτσικο κομμάτι λαδόκολας,πασπαλισμένο με λίγο αλεύρι. Πιέζεις κάθε κομμάτι ζύμης με τα χέρια και τα δάχτυλα (ΟΧΙ ΜΕ ΠΛΑΣΤΗ) για να απλώσει και να γίνει ένα στρογγυλό χοντρό φύλλο με διάμετρο 30-36 εκ.Τέλος ψήνεις για 20 λεπτά περίπου στους 200-220 C, σε προθερμασμένο φούρνο,σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου.

foto Maria KorniLucky Μαρία Σαϊτάνη

Loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

To Top